Datuk R. Ramanan Berkongsi Cara Menyumbang Kepada Masyarakat

Posted by   admin   |   Categories :   Society

Selain dari penglibatan di dalam bidang politik, Datuk Ramanan Ramakrishnan adalah seorang individu yang peka dengan perkembangan sosioekonomi di Malaysia. Selain itu, beliau juga giat bersuara untuk mendorong masyarakat supaya mengambil langkah-langkah dengan tujuan memberikan sumbangan kepada seluruh rakyat di negara kita.

Berikut adalah tips adalah Datuk Ramanan untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat secara amnya.

Datuk R Ramanan

Meningkatkan Nilai Diri

Dengan meningkatkan taraf kehidupan anda sendiri dan menjadi individu yang bermanfaat dari orang awam, anda akan menambah nilai positif kepada kumpulan anda dengan jelas. Individu yang mempunyai kecenderungan melakukan jenayah, ketagihan atau ketidakpastian yang berbeza, akan berkurangan dengan adanya individu berintegriti di sekeliling mereka, tanpa meminta apa-apa balasan daripada masyarakat umum. Dengan cara ini langkah awal adalah meningkatkan diri anda dengan matlamat yang anda memberikan impak negatif kepada persekitaran anda.

Meningkatkan Kemahiran Sosial

Bersikap sederhana, bersemangat dan sentiasa memberikan senyuman. Walaupun anda mungkin tidak memikirkan perkara ini sebagai sesuatu  yang memberikan impak luar biasa, ia akan terus memberi kesan kepada orang ramai. Perasaan yang bertentangan dan sikap yang negatif mempunyai kecenderungan untuk membuat getaran yang dahsyat yang tersebar di sekitar, yang diperoleh oleh individu lain. Dengan meningkatkan kebolehan sosial anda, individu yang bersetuju dan menerima, anda melakukan sesuatu perkara yang bagus untuk masyarakat.

Menanam pokok

Dengan peningkatan tahap pencemaran, menanam pokok akan melakukan perbezaan yang sangat besar dengan keadaan masa kini. Satu pokok sahaja akan mengasimilasikan sejumlah besar karbon dioksida di sepanjang masa hayatnya, jadi dengan menanam benih hari ini, anda akan terus berbakti kepada orang awam untuk beberapa generasi yang akan datang.

Mengambil Serius Prinsip 3R

Anda akan membuat orang ramai mendapat sokongan besar atas peluang yang anda ambil sepenuhnya selepas 3 R – mengurangkan, memanfaatkan semula dan menggunakan semula (reuse, recycle, repurpose). Nasihatkan diri anda bahawa anda menambah kepada pencemaran yang semakin luas dan menghancurkan bumi dengan memilih barang-barang yang boleh dibuang, terutama yang menyebarkan karung. Gunakan barang-barang yang dapat diguna semula dan ganti bumi. Gunakan semula barangan sebanyak yang anda boleh.

Menderma Darah

Kekurangan darah telah mengambil banyak nyawa. Anda boleh memberikan hidupan yang selamat dan menyelamatkan nyawa. Dengan memberikan darah, anda bukan sekadar menyelamatkan nyawa individu yang miskin, tetapi juga mempunyai kelebihan darah anda sendiri yang disaring untuk pencemaran seperti HIV dan Hepatitis C sebelum disalurkan ke pesakit.


Baca Lagi Artikel Menarik Tentang Datuk R. Ramanan

Lagi artikel menarik tentang Datuk Ramanan Ramakrishnan:

Datuk Ramanan memberikan amaran tentang VenusFX

Datuk Ramaan; Aset DAP Dipindah Milik?

ikuti juga perkembangan Datuk R. Ramanan di media sosial.

 

October 29, 2017